Wie Kaas zegt, zegt Gouda!

Boeren uit de omgeving komen met hun kaasbrik naar de Markt om daar op eeuwenoude wijze hun kaas te laten wegen, keuren en verhandelen. De verkochte partij gaat op de door paarden getrokken kaasbrik naar De Goudse Waag, waar gewogen wordt. Dit gebeuren vindt nog steeds plaats tijdens de kaasmarkt, die elke donderdagmorgen gehouden wordt vanaf april tot eind augustus. Een echt toeristische trekpleister!

De kaasmarkt is omringd door de weekmarkt en kramen met ambachtelijke werklieden, die laten zien hoe vroeger onder andere klompen en kaarsen werden gemaakt.

Tekening pand

De Goudse Waag

De Goudse Waag is een historisch pand uit 1668 waar je in ons museum van alles te weten kunt komen over de historie van De Goudse Waag en de producten, die hier gewogen en verhandeld werden. Ook bieden wij, in combinatie met een museumbezoek, diverse mogelijkheden aan voor ontvangst van kleinere en grotere groepen. Op de begane grond van De Goudse Waag bevindt zich een echte museumwinkel met - heerlijke echt Hollandse kazen en allerlei leuke oud-Hollandse souvenirs.

Museum


Historisch Pand

De Goudse Waag is een historisch pand uit 1668. Ontworpen door de bekende Pieter Post. Onder anderen ook bekend van De Waag in Leiden, Huis ten Bosch en het Stadhuis van Maastricht. Gouda was een belangrijke stop tussen Amsterdam en Rotterdam. In De Goudse Waag werden alle goederen die meer wogen dan 10 pond, gewogen en daar moest dan de belasting over betaald worden.

Kaasgeschiedenis

Beleef drie eeuwen kaasgeschiedenis. De Goudse kaasmarkt bestaat al vanaf 1198. Eeuwenlang kwamen alle boeren uit de omgeving bijeen om op het marktplein hun kaas te verkopen. Van 3 april t/m 28 augustus wordt van 10.00 uur tot 12.30 uur in Gouda de bekende Goudse kaas verhandeld op de Goudse kaasmarkt voor De Goudse Waag.

TOEGANGSPRIJZEN

Entree inclusief audiotour € 7,50 p.p.
Jongeren t/m 17 jaar gratis
Rotterdampas-houders gratis
Entree + mini kaasproeverij € 11,00 p.p.
Kaas- en Wijnproeverij
Voor groepen vanaf 10 personen (vooraf boeken)
€ 25,50 p.p.
Kaas- en Bierproeverij
Voor groepen vanaf 10 personen (vooraf boeken)
€ 25,50 p.p.
Kaas- en Koffieproeverij
Voor groepen vanaf 10 personen (vooraf boeken)
€ 25,50 p.p.
Museumkaart is niet geldig voor het Kaasmuseum

Locatieverhuur


Proeflokaal

De bijzonder sfeervolle ontvangstzaal/ het Proeflokaal, kenmerkt zich door de fraaie ligging in het centrum van de stad en het prachtige uitzicht op het marktplein.

Wij bieden, in combinatie met een museumbezoek, diverse mogelijkheden aan voor ontvangst van kleinere en grotere groepen. De Goudse Waag is een inspirerende locatie.

Natuurlijk is deze ruimte, in combinatie met, ook voor andere gelegenheden beschikbaar. Denkt u bijvoorbeeld eens aan een zakelijke meeting met een geheel verzorgde lunch! Of het geven van een verjaardagsfeestje met vrienden en familie tot in de kleine uurtjes, of een gezellige kaasproeverij met de hobbyclub al dan niet met een wijntje?

Bespreek uw wensen per mail met ons en informeer naar de mogelijkheden. Wij maken er graag samen met u een onvergetelijke herinnering van.

Winkel


Heerlijke Hollandse kazen

Op de begane grond van De Goudse Waag bevindt zich een echte museumwinkel met - Heerlijke echt Hollandse kazen. Van ambachtelijke boerenkaas tot de heerlijke kazen van Uniekaas. Onze kaasdeskundigen in de winkel vertellen u graag wat de verschillen zijn tussen alle kazen die de Goudse Waag te bieden heeft. En voordat u overgaat tot de aankoop…. kunt u altijd even proeven. Zo weet u zeker dat de juiste keuze wordt gemaakt.

In de Goudse Waag vindt u, naast de kaas ook verschillende hoogwaardige kaasmessen, kaasschaven en nog veel meer kaasbenodigdheden om optimaal van kaas te kunnen genieten / die in combinatie met kaas zijn te gebruiken.

De collectie is verder aangevuld met allerlei leuke oud-Hollandse souvenirs, zoals in het oude Holland gevonden of gebruikt werden. Leuk om als herinnering aan uw bezoek aan De Goudse Waag en Kaasstad Gouda mee te nemen naar huis.

De vrijwilligers van De Goudse Waag adviseren en helpen u graag.

Openingstijden

In verband met een eventuele proeverij kan het zijn dat het museum tijdelijk dicht is. U kunt natuurlijk altijd even contact met ons opnemen of dit het geval is, wanneer u ons museum wilt bezoeken.

Boek Nu

Wij kijken er naar uit om u te mogen ontvangen!

1 april t/m 31 oktober 2024

Maandag t/m zondag10:00 - 17:00

1 november t/m 31 maart 2024

Maandag t/m zondag10:00 - 16:00*

* = In de kerstvakantie
zijn wij open van ma t/m zondag van 10.00-17.00 uur

1 ͤ kerstdag en 1 januari

Gesloten

De Goudsche Waag

Markt 35
2801 JK Gouda
Nederland

info@goudsewaag.nl
+31 (0)182-529 996

Instagram
Voor actuele bereikbaarheid, klik hier.
Voor meer informatie over Gouda kunt u terecht op: welkomingouda.nl
Boek Nu